De diepte van een fundering bepalen
Hoe diep moet de fundering zijn?
Gaat u een bedrijfshal bouwen, met een mooie robuuste betonvloer bijvoorbeeld? Dan heeft u natuurlijk ook een goede fundering nodig. Een stevige fundering zorgt ervoor dat het pand stabiel staat, niet verzakt en veilig is en blijft. Hiervoor is het wel belangrijk dat de fundering op de juiste diepte ligt. Een fundering die niet diep genoeg ligt, heeft namelijk niet genoeg draagcapaciteit en heeft dus ook niet zoveel nut. Meer informatie over de diepte van verschillende soorten funderingen leest u hier.
Diepte afhankelijk van de locatie
Helaas is er geen algemene regel voor hoe diep een fundering precies moet komen te liggen. De optimale diepte verschilt namelijk per plek. Dit heeft te maken met de dragende grondlaag. De dragende grondlaag is de laag zand die sterk genoeg is om de constructie te kunnen dragen. Op sommige plekken, veelal in het oosten van het land, ligt de dragende grondlaag redelijk dicht bij het oppervlak. Op andere plekken, zoals in het westen ligt deze dieper. In het laatste geval moet dan ook de fundering dieper liggen.
Een fundering op palen
Ligt de dragende grondlaag diep? Dan wordt er gebruik gemaakt van een fundering op palen. Met deze methode kunt u namelijk zonder al te veel moeite de dragende laag bereiken. Hiervoor slaat u grote heipalen de grond in, totdat u de dragende laag bereikt hebt. Zo zorgt u altijd voor een stevige fundering voor uw bedrijfshal.
Een fundering op staal
Een andere optie is een fundering op staal. Hierbij wordt een plaat gebruikt als fundering. Deze plaat kan alleen vlak onder het oppervlak geplaatst worden. Hiervoor is het dus nodig dat de dragende grond ook vrij hoog ligt, zoals in het oosten dus op veel plekken het geval is. Ligt de dragende grond te diep? Dan is een fundering op staal dus geen veilige optie en zult u moeten kiezen voor een fundering op palen.
Dus gaat u een bedrijfshal bouwen? Zorg dan in ieder geval dat u een specialist in funderingen in de arm neemt!